29.6.2011

Pätkis-kääretorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kermaa
1 tlk maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pss Pätkis Mini Biteseja (140 g)

Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahto on hyvää, kun nostaa vatkaimen ilmaan ja sillä valuvalla taikinalla pystyy piirtämään kaksi kahdeksikkoa vaahdon pinnalle. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon jauhosihdin kautta varovasti käännellen. Kaada taikinan syvälle uunipellille, joka on vuorattu leivinpaperilla. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.

Kääretortun voi koristella sokerilla, kermavaahdolla, suklaalla tai jättää se koristelematta. Täytettä voi myös tehdä kaksinkertaisen annoksen ja käyttää sitä kuorrutteena. Vaahdota kerma ja vatkaa sekaan maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri. Paloittele Pätkikset pieniksi paloiksi ja lisää sekaan. Pätkikset voi myös korvata murskatuilla Marianne-rakeilla.

Irroita kääretorttupohja leivinpaperista. Levitä Pätkis-täyte pohjan päälle, rullasin kääretortun rullalle ja käärin sen leivinpaperiin ja laita vetäytymään jääkaappiin yön yli. Pohja imee hieman kosteutta täytteestä yön aikana, joten jos tarjoilee kyseisen kääretortun seuraavana päivänä, sitä ei tarvitse erikseen kostuttaa. Jos tarjoilet kääretortun samana päivänä, niin kostuta pohja esimerkiksi kaakaolla tai maidolla ennen täytteen levittämistä.

18.6.2011

Coleslaw

Coleslaw on kaalisalaattia, jota oon nähnyt syötävän lähinnä grillimakkaran tai hampurilaisten kanssa, mutta jota itse laitan ruisleivän päälle.

3 porkkanaa
500 g kaalia
2 rkl valkoista majoneesia
1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
0,5 tl sokeria

Halusin tällä kertaa värikästä salaattia, joten käytin salaattiin punakaalia, mutta kerä- eli valkokaali käy myös oikein hyvin.

Raasta porkkanat rouheaksi raasteeksi ja silppua kaali sekaan. Sekoita kermaviiliin majoneesi, sinappi, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita kermaviili kaali-porkkanaraasteeseen ja jätä maustumaan yön yli. Porkkanasta ja kaalista irtoaa jonkun verran nestettä, eli kermaviiliseosta ei kannata laittaa kokonaan, jos salaatti alkaa sekoittaessa tuntuu liian vetelältä. Jos haluaa vähän tuhdimpaa coleslawta, voi kermaviilin määrää vähentää puoleen ja vastaavasti lisätä majoneesin määrää.

10.6.2011

Maailman paras limetorttu

Tää on mun ehdoton ykkösherkku ja suuri rakkauteni jälkiruokien saralla.

Pohja:
1 pkt (175g) kaurakeksejä
75 g margariinia

Täyte:
1 prk (250g) maitorahkaa
1 prk (200g) maustamatonta jogurttia
2 dl kermaa
2 dl sokeria
2 rlk sitruslikööriä (esim. Limoncello)
3 limeä
1 rkl limen kuorta raastettuna
3 liivatelehteä

Murskaa kaurakeksit hienoksi jauheeksi, sulata margariini ja sekoita keskenään. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele taikina vuoan pohjalle. Leivinpaperi helpottaa tortun liikuttelua valmiina, mutta ei ole pakollinen.

Pese limet kuuman veden alla. Pesemiseen voi käyttää pienen tipan esim Fairya, kunhan muistaa huuhtoa sen huolellisesti. Limen pinta on kuitenkin niin vahamainen, ettei se pesuaine imeydy itse hedelmään. Käsitiskiaineella lähtee kunnolla kaikki säilöntä- yms. aineet pois. Raasta limen kuoret ja purista limeistä mehut.

Vatkaa keskenään rahka, jogurtti sokeri, likööri (voi myös halutessaan jättää pois), puolet limemehusta ja raastettu limen kuori.


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Vatkaa tällä välin kerma kovaksi vaahdoksi. Kuumenna loput limemehusta kattilassa, lisää liivatelehdet ja sekoita. Lisää liivate-limemehuseos rahkatäytteen sekaan ja sekoita kunnolla. Lisää viimeisenä kermavaahto täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle, peitä kelmulla ja laita jähmettymään pakastimeen noin 6 tunniksi, voi myös olla yön yli.

Irroita torttu vuoasta ja siirrä se puoli tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin, jotta se ehtii pehmetä, muttei sulaa täysin. Lisää koristeeksi esimerkiksi tuoreita vadelmia, ananaskirsikoita tai limesiivuja.

Torttu oikeassa alakulmassa ilman koristeita