20.12.2011

Rakuunaporkkanat


Tämä on sellainen lisuke, jota meillä on lapsesta asti ollut lähes aina ruokapöydässä. Rakuuna tuo kivan lisän porkkanan makuun.

2-3 isoa porkkanaa
0,5 dl öljyä tai sulatettua rasvaa
2 rkl rakuunaa

Pilko porkkanat sormen paksuisiksi tikuiksi tai käytä baby-porkkanoita. Sekoita kuivattu rakuuna öljyyn tai sulatettuun rasvaan. Keitä porkkanat kypsiksi ja sekoita rakuuna-rasvaseos porkkanoihin. Tarjoile heti.

17.12.2011

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa, kuin moni luulee. Kokeilemalla ja tekemällä oppii.

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
20g margariinia
(1 kananmunan keltuainen)

Kuoritaikina:
2,5 dl vettä
1,5 dl vehnäjauhoa
5 dl hienoa ruisjauhoa
1 tl suolaa

Voitelu:
1 dl vettä tai maitoa
100 gr margariinia

Mikäli tekee ensimmäistä kertaa karjalanpiirakoita ja on epävarma kuoritaikinan kanssa, kannattaa vehnäjauhojen määrää lisätä ja ruisjauhojen määrää vähentää. Vehnäjauho tuo taikinaan sitkoa, joten se ei repeile niin helposti. Mikäli kuoritaikinan käsittely tuntuu helpolta, voi siihen käyttää toki pelkkää ruisjauhoa. Riisipuuron sekaan voi lisätä yhden kananmunan keltuaisen tuomaan kiiltoa, mutta sen voi myös jättää pois.

Kaada riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito, suola ja margariini. Maidon pitää tietysti olla täysmaitoa ("punaista maitoa"), jota saa nykyään myös täysin laktoosittomana. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin tunti välillä sekoittaen. Maidon kanssa pitää olla todella varovainen, ettei se pala pohjaan.

Valmista kuoritaikina. Sekoitin kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Varaa pöydälle myös jauhoja ja pari keittiöpyyhettä. Muotoile taikina pitkäksi pötköksi, leikkaa siitä palasia ja pyörittele niistä palloja. Pidä taikinaa aina pyyhkeen alla, kun et käsittele sitä, ettei se kuivu.

Piirakkakaulin on ehdottomasti parempi kuoritaikinan pyörittelyyn, kuin tavallinen kaulin. (Tähän liittyen, jos hankkii uutena puisia keittiövälineitä, niin ne kannattaa käyttää kiehuvassa vedessä puun syiden sulkemiseksi. Tälleen se puukauha tms. ei myöhemmin ime itseensä ruuan mausteita ja makuja.) Taputtele taikinapallot littanoiksi ja työstä niistä kaulimella noin 1 mm paksuja pyöreitä lättyjä. Jauhoja kannattaa käyttää, ettei taikina tartu tasoon tai kaulimeen. Lado valmiit kuoret pinoon, ripottele hieman jauhoja väliin ja laita ne keittiöpyyhkeen alle odottamaan.


Kun kuoret ovat valmiit, ala täyttämään niitä. Rapsuttele ylimärääiset jauhot kuorien pinnalta pois. Laita riisipuuroa reilu ruokalusikallinen per piirakka ja levitä täyte pystysuunnassa melkein reunoille asti. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja painele varovaisesti. Youtubesta löytyy videoita hakusanoilla "karjalanpiirakoiden rypytys/valmistaminen/tekeminen", joista voi ottaa mallia.

Paista piirakoita 250 asteessa noin 15 minuuttia. Lämmitä vettä tai maitoa kattilassa ja lisää siihen rasvaa. Käytä kuumat piirakat kattilassa niin, että ne uppoavat kokonaan rasvaan ja nostele ne reikäkauhalla jäähtymään. Mieltymyksien mukaan voi veden tai maidon ja rasvan sijasta käyttää pelkkää sulaa rasvaa.

12.12.2011

Kasvispasta

Tää pasta valmistuu pikana, jos on kova kiire. Kastikkeeseen tarvitsee:

tuoreita herkkusieniä
shalottisipulia
valkosipulia
kirsikkatomaatteja
pakasteherneitä
pieni loraus kermaa
soijaa
mausteita
täysjyväspagettia
Pecorino-juustoa

Laita spagetit kiehumaan. Putsaa herkkusienet pullasudilla ja leikkaa ne viipaleiksi. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Kuullota sieniä ja sipuleita pannulla ja lisää loraus kermaa. Kastikkeen ei ole tarkoitus olla kermakastike, vaan kostuttaa niitä sieniä hieman.

Lisää sekaan mausteita (esim. valkopippuria) ja loraus soijaa. Lisää kirsikkatomaatit ja pakasteherneet ja anna niiden lämmetä. Sekoita kastike kypsään spagetiin ja veistä päälle parmesaania. Nopeaa ja hyvää!

8.12.2011

Munakoisovuoka

2 keskikokoista munakoisoa
400 g jauhelihaa tai soijarouhetta
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 iso porkkana
hieman jauhelihamaustetta
reilusti basilikaa
reilusti paprikajauhetta
vähän pippuria
1,5 prk yrttimaustettua tomaattimurskaa
juustoraastetta
(parmesaania)

Leikkaa munakoisoista noin 1 cm paksuisia kiekkoja, asettele ne leivinpaperille ja ripottele reilulla kädellä suolaa niiden päälle. Viljellyt munakoisot on nykyään niin hyvin jalostettuja, ettei niitä välttämättä tarvitse itkettää. Itkettäminen poistaa kitkerää makua ja nestettä munakoisosta. Anna munakoisojen itkeskellä noin 30 minuuttia.


Kuorin ja raasta porkkana, pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja lisäsin mausteet. Lisää porkkanaraaste ja sipuli. Anna kuullottua muutama minuutti jauhelihan kanssa ja lisää tomaattimurska. Käännä lämpö pienemmälle ja anna hautua kannen 15 minuuttia.

Pyyhi suola huolellisesti pois munakoisoista ja paista kiekkoja niukassa öljyssä molemmilta puolelta, että saavat hieman väriä pintaan. Nosta valmiit kiekot leivinpaperille odottamaan. Raasta juusto.

Ala kerrostamaan täytteitä vuokaan. Lisää alimmaiseksi jauhelihaa, sitten munakoisokiekkoja ja juustoa. Jatka täyttämistä samassa järjestyksessä. Päälimmäiseksi voi vielä raastaa hieman parmesan-juustoa.

Paista vuokaa 20 minuuttia 200 asteessa.