23.4.2012

Pinaatti-lohipasta

Tämän pinaatti-lohikastikkeen kanssa sopii hyvin pinaattitagliatellet, joko tuoreena tai kuivaversiona.
Kastike:
100 g tuoretta pinaattia
2 shalottisipulia
öljyä
250 g tuoretta lohta
0,5 rs kirsikkatomaatteja
2 dl kermaa
0,5 dl raastettua parmesaania
mausteita

Tuore pinaatti pitää sisällään hieman myrkkyjä, joten lehdet kannattaa ryöpätä ennen kastikkeeseen lisäämistä. Myrkyt on vesiliukoisia, joten ne eivät katoa esim. paistaessa ja tästä syystä ryöppäys on paras tapa poistaa nitraatti. Keitä vettä laakeassa kattilassa, lisää pinaatinlehdet ja keitä kunnes lehdet luhistuvat kasaan (noin puoli minuuttia). Kaada keitinvesi pois ja jätä pinaatinlehdet valumaan.

Poista lohesta nahka ja kuutioi. Silppua sipulit pieneksi ja kuullota niitä rypsiöljyssä miedolla lämmöllä. Lisää lohipalat ja laita pastat kiehumaan. Paista lohipaloja hetki, että ne saavat väriä pintaan. Lisää pannulle kerma ja mausta esimerkiksi soijalla, paprikajauheella ja valkopippurilla.

Purista pinaateista ylimääräiset vedet pois ja leikkaa niitä hieman pienemmiksi. Ihan pientä haketta ei kannata tehdä, ettei kastike muistuta pinaattikeittoa. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää ne pinaattien kanssa kastikkeen sekaan.

Sekoita kastike tasaiseksi, raasta parmesaani ja lisää se kastikkeeseen. Kastikkeen ei kannata antaa hautua ihan hirveen kauaa, ettei lohesta tule muhjuista.

14.4.2012

Pistaaseilla kuorrutettu uunilohi

1,5 dl corn flakseja
3/4 dl pistaasipähkinöitä
75 gr margariinia
3/4 dl tuoretta basilikaa
4 rkl raastettua parmesaania
3 valkosipulinkynttä
pippuria
800-900 gr lohifileetä

Murskaa corn flakesit, kuori ja rouhi pähkinät, murskaa valkosipulit ja silppua basilika. Sekoita ainekset huoneenlämpöiseen pehmeään rasvaan. Raasta parmesaani. Lisää seokseen pippuri ja puolet parmesaaniraasteesta. Poista lohifileestä nahka ja ruodot ja aseta se vuokaan.

Muun muassa Youtubesta löytyy videoita, miten kalasta poistetaan nahka. Tässä hyvä ohje (englanniksi): http://www.youtube.com/watch?v=hKledhPdfxk. Oma loheni jäi melko pahoinpidellyn näköiseksi, mutta tässä se ei haittaa, koska lohen päälle tulee kuorrutus.

Lisää kuorrute kalan päälle. Lisää loput parmesaanista kuorrutuksen päälle ja paista lohta 200 asteessa 25-30 minuuttia.

3.4.2012

Pinaatti-fetapiirakka

1 pkt fetaa
2 pkt tuoretta pinaattia
1/2 pkt miniluumutomaatteja
kourallinen pinjansiemeniä
2 dl kermaa
1 kananmuna
mausteita
juustoraastetta
Sunnuntain ruis-perunapiirakkapohja

Ryöppää pinaatit nopeasti kiehuvassa vedessä ja valuta vedet pois. Pilko lehdet 3-4 osaan ja kuutioi feta. Paahda pinjansiemenet pannulla miedolla lämmöllä Siivuta miniluumutomaatit.
Sulata piirakkapohja ohjeen mukaisesti ja painele sen piirakkavuokaan. Vatkaa kananmuna kerman sekaan ja lisää mausteita (esim. paprikajauhetta, kuivattua valkosipulia ja mustapippuria).

Levitä fetakuutiot, pinaatit ja pinjansiemenet piirakkapohjalle ja kaada päälle muna-kermaseoksen. Lisää päälle juustoraastetta ja koristele tomaattisiivuilla. Paista piirakkaa paketin ohjeen mukaan 20 minuuttia 200 astetteessa. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.