21.5.2012

Olut-suklaakakku

Tehtiin isänpäivänä siskon kanssa iskälle vähän erilainen kakku ja jopa minä, joka en voi sietää olutta, vetelin tota kakkua tyytyväisenä nassuun. Olut tuo sellaista pehmeyttä ja syvyyttä siihen suklaan makuun. Kakkua voi myös tarjota perheen pienimmille, koska alkoholi haihtuu uunissa kakusta pois.

Kakkupohja:
0,33 ltr Guinnesiä tai muuta tummaa olutta
200 g margariinia
100 g tummaa suklaata
2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
1,5 dl maitorahkaa
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria
1 dl kermaa

Sulata margariini ja lisää siihen olut, rouhittu suklaa ja tavallinen- ja fariinisokeri. Vatkaa toisessa kulhossa maitorahka, kananmunat ja vaniljasokeri. Yhdistä seokset. Sekoita kolmannessa astiassa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Kaada kakkutaikina leivipaperilla vuorattuun vuokaan. Kakkuvuoan reunoille voi vaihtoehtoisesti levittää rasvaa ja korppujauhoja, mutta itse tykkään mieluummin vuorata vuoan leivinpaperilla.


Paista kakkua 35-45 minuuttia 180 asteessa. Jos kakku alkaa tummua liikaa, niin sen päälle voi laittaa arkin leivinpaperia palamisen estämiseksi. Jäähdytä kakkua ainakin tunti, ennen kuin lisäät kuorrutuksen. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää siihen vähitellen tomusokeri. Vatkaa kerma mukaan ja levitä kakun päälle. Kuorrutus voi jäädä hieman löysäksi kakun päälle. Maustamattoman tuorejuuston voi korvata esimerkiksi vanilja- tai appelsiinituorejuustolla, mutta tällöin tomusokerin määrää voi hieman vähentää. Jos käyttää appelsiinituorejuustoa, niin sekaan vois raastaa appelsiininkuorta tuomaan väriä ja makua.

4.5.2012

Katkarapupizza

En erityisemmin pidä kotitekoisen pizzapohjan mausta ja oon äärettömän huono tekemään sitä, joten turvaudun pizzanteossa usein puolivalmiisiin pohjiin.

1 pss Sunnuntai Ruispizzamix
1 pss isoja katkarapuja
2-3 isoa tomaattia
2 sipulia
1 prk yrttimaustettua paseerattua tomaattia
1 prk tomaattipyrettä
1 pkt mozzarellaa
1 valkosipulinkynsi
oreganoa tai pizzamaustetta
juustoraastetta
villirucolaa

Tein pizzapohjan muuten ohjeen mukaan, mutta lisäsin siihen kohoamisen jälkeen noin 1 dl juustoraastetta.

Leikkaa sipulit renkaiksi, laita ne kippoon, kaada päälle puoli desiä vettä ja esikypsennä sipulit käyttämällä niitä mikrossa noin 20-30 sekunttia. Kaada vesi pois ja jätä odottamaan. Murskaa valkosipuli.

Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Oon todennut pihvitomaattien olevan parhaimpia tomaatteja pizzaan, koska ne pysyvät parhaiten kasassa. Tomaatit kannattaa leikata vaakasuorassa, eikä pystysuorassa, jotta siement ja mehevä sisus pysyvät mallossa kiinni.

Kauli kohonnut pizzapohja leivinpaperin päälle. Leivinpaperin alle voi laittaa kostutetun talouspaperin palan, jotta se pysyy paremmin paikoillaan pöydällä. Yhdestä pizzataikinamixistä tulee kaksi pellistä pizzaa. Sekoita tomaattimurskan sekaan pizzamauste tai oregano ja levitä se pizzapohjan päälle.

Lisää katkaravut ja sipuli. Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja valkosipuli. Lisää viimeisenä tomaatit ja mozzarellasiivut. Mozzarella sulaa ja leviää melko paljon, joten juustoraastetta voi laittaa melko hillitysti.

Paista pizzapohjamixin ohjeen mukaan. Lisää rucolaa uunista tulleen pizzan päälle ja tarjoile.